wtorek, 26 czerwca 2012

Jajko w koszulce i zapiekanki.


Czasami ma się ochotę na kilka rzeczy na raz i trudno się zdecydować co konkretnie zjeść. W takich sytuacjach najlepszym wyjściem jest połączenie kilku składników, "z różnych półek", w jedną, pyszną całość. Każdy na świecie zna jajko w koszulce, każdy polak prawdopodobnie jadł już zapiekanki z serem i pieczarkami. Jednak połączenie tych dwóch rzeczy nie jest codziennością - a szkoda ! :)

dowolna bułka lub bagietka
keczup
2 plastry sera (można oczywiście więcej)
łyżeczka masła/oliwy
4 średnie pieczarki (i znowu, można albo mniej, albo więcej - jak kto lubi)
łyżka posiekanej cebulki
2 plastry pomidora

jajko
łyżka octu

łyżeczka majonezu
1/2 łyżeczki musztardy
sok z cytryny
łyżeczka tymianku
natka pietruszki

Nagrzać piekarnik do 180C
Wymieszać majonez, musztardę, sok z cytryny i tymianek, dodać sól i pieprz.
Cebulę zeszklić na patelni z masłem lub oliwą, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż się zarumienią.
Bułkę przekroić, posmarować każdą połówkę keczupem, rozłożyć podsmażone pieczarki, nałożyć ser i piec w piekarniku przez ok. 10 min.
W dość średniej wielkości garnku doprowadzić wodę do wrzenia, posolić, dodać ocet, delikatnie wbić jajko. Gotować ok. 2 min.
Po kolei ułożyć na talerzu : zapiekanki, pomidora, jajko, całość polać dressingiem i posypać natką.
Smacznego ;)

Sometimes I have a taste for many things and it's hard for me to decide what to eat. In that kind of situations the best solution is to combine couple ingredients of different kinds in one delicious meal. Everyone knows poached egg, every Pole has probably eatten "zapiekanki" with mushrooms. Although, combining those two things isn't very popular - it's a shame ! :)


bun of any kind or baguette
ketchup
2 slices of cheese (it's ok to use more)
1 tsp butter/olive oil
4 medium size mushrooms (again, you can use less or more - just how you like)
1 tsp chopped onion
2 slices tomato


1 egg
1 tbsp vinegar


1 tsp mayo
1/2 tsp mustard
lemon juice
1 tsp thyme
parsley


Preheat oven to 180C.
Combine mayo, mustard, lemon juice, thyme, add salt and pepper.
Melt butter or olive oil in a small pan. Add the onions and cook until soft. Add the sliced mushrooms and fry until golden brown. 
Cut bun in two, spread ketchup over each half, layer mushrooms and cheese. Bake for about 10 min.
Bring a medium pot of water to a simmer. Gently break the egg into the simmering water and let it poach for about 2 minutes.
Place sliced tomatoes on "zapiekankas" and set the egg on the top of them.  Drizzle with mayo dressing and sprinkle with chopped parsley.
Bon apetit :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz