niedziela, 10 czerwca 2012

Chlebek bananowy, jajecznica i rukola z awokado.


Kiedy pewnego dnia wstałam rano, miałam ochotę na chlebek bananowy, który leżał na blacie w kuchni, ale też na coś słonego i bardziej pożywnego. Jako ,że od wizyty w Stanach dołączyłam do fanów połączenia pancakes z bekonem i jajkami, stwierdziłam ,że połączenia chlebka bananowego z jajecznicą nie może się nie udać.  Do tego zielony akcent w postaci rukoli i awokado zalegających w lodówce. Ostatecznie wyszło nieco egzotycznie :)

2 kromki chleba bananowego
łyżeczka masła + do posmarowania chlebka
1 lub 2 jajka
1/2 łyżeczki śmietany
garść rukoli
1/4 awokado
oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz

Rukolę umieścić na talerzu.Awokado pokroić w plasterki lub kostkę, po czym ułożyć na rukoli, skropić oliwą i sokiem z cytryny, doprawić według uznania.
Kromki chleba bananowego można wrzucić do tostera. Potem koniecznie posmarować odrobiną masła. Rozgrzać patelnię, natłuścić, wlać jajka delikatnie wymieszane ze śmietaną, wymieszać.
Podawać wszystko razem :)

One day, when I woke up, I had a taste for banana bread, which was lying on the table top in the kitchen, but I also wanted to eat something savoury and more nutritious. Since I have visited the United States, I became a fan of pancakes, bacon and eggs combination, so I thought that having banana bread with scrambled eggs can't be so bad. I added some rucola and avocado to make the dish more colorfull. Finally all came out quite exotic.


2 slices of banana bread
tsp of butter + to spread the bread
1 or 2 eggs
1/2 tsp of cream
handful of rocket
1/4 avocado
olive oli, lemon juice, salt, pepper


Place the rocket on a plate. Slice or cut the avocado into cubes, place it on the rocket and drizzle with olive oli and lemon juice.
 Toast banana bread and necessarily spread it with a little bit of butter. 
Heat the pan, grease it , place in the eggs with cream and mix. 
Serve all together :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz