czwartek, 14 czerwca 2012

Gruszki z ciastem.



Uwielbiam ciasta z ogromną ilością owoców. Uwielbiam też czekoladę. Kiedy zobaczyłam, na moim ulubionym portalu, przepis na ciasto z taką ilością gruszek, że tak naprawdę można powiedzieć, że są to gruszki z ciastem, postanowiłam ,że kiedyś je upiekę. Jednak kiedy w owym cieście zobaczyłam kawałki ciemnej czekolady, stwierdziłam ,że nie ma co czekać. Nie dość ,że całość jest niebiańsko smaczna to sięgając po kolejne kawałki, nie czułam żadnego poczucia winy - w końcu owoce mają mnóstwo witamin, a czekolada dużo innych wartościowych składników ! :)

105g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
150g cukru  -  ja użyłam cukru trzcinowego
ok. 5 gruszek
55g masła
1/2 kubka mleka
1/2 kubka chocolate chips lub posiekanej ciemnej czekolady  -  przyznam ,że mogłam użyć troszkę więcej

Nagrzać piekarnik do 190C. Natłuścić formę na ciasto i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wymieszać mąkę, proszek i sól.
Ubić jajka aż będą miały kremową konsystencję, dodać wanilię i połowę porcji cukru. Ubijać dalej, stopniowo dodając pozostały cukier.
Obrać gruszki, podzielić na ćwiartki i pokroić w dosyć cienkie plastry.
Powoli wmieszać roztopione masło do jajek. Następnie, mieszając, wsypać połowę suchych składników i połowę mleka. Połączyć składniki i dodać pozostałą część mąki,a następnie mleka.
Wmieszać gruszki i czekoladę, starając się pokryć każdy plasterek ciastem.
Przełożyć masę do formy.
Piec 80-90 min. obracając ciasto w połowie.

Ciasto można podawać zarówno na ciepło (np. z lodami) jak i na zimno.

I love cakes with a lot of fruits. I also love chocolate. When I saw a recipe for a cake with so many pears that it should be named pears with cake, I thought I will bake it some day. However, when I saw that this cake contains dark chocolate pieces I decided not to wait. I have to admit that it's heavenly delicious! Also, when I was taking another pieces of it, I didn't feel guilty at all - fruits have lots of vitamines and chocolate has many different valuable ... things :)


105g flour
2 tsp baking powder
pinch of salt
2 eggs
1/2 tsp vanilla
150g sugar  -  I used brown sugar 
5 pears
55g butter
1/2 cup milk
1/2 cup chocolate chips  -  I admit I used a little bit more


Preheat oven to 190C. Grease a pan and line with foil or parchment. 
Combine flour, baking powder and pinch of salt .
Whisk eggs until foamy. Add vanilla and then slowly add half of sugar. Continue to whisk while slowly adding remaining sugar.
Peel, quarter, and core the pears. Slice thinly.
Slowly whisk melted and cooled butter into egg-sugar batter. Add about half of flour mixture, and when incorporated, add half of milk, then add remaining flour mixture, and end with milk.
Fold in pears and chocolate, coating every piece with batter.
Pour batter into pan.
Bake for 80-90 minutes, rotating pan halfway through.


Cake can be served warm (with ice cream) or cooled.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz